hundlyssnaren

En blogg med tips om hur du förbättrar din kommunikation med hunden och blir en bättre flockledare. Även träningstips och hälsotips för din hund.

Tristan

Publicerad 2015-03-25 21:25:00 i Allmänt,

I går så var jag till Charloth som är Matte till hunden Tristan för en konsultation. Tristan är en Puli, vilket är en ungersk vallhund med säregen päls. De hade flera problem de ville få bukt med som Tristans nervositet och skällande på främlingar utomhus, hundmöten, att han följer efter Matte överallt i hemmet osv.
Det positiva med Tristan var att han är en mycket smart vallhund som fattar poängen väldigt snabbt. Matte Charloth hade dessutom väldigt bra energier. Allt som fattades var lite kunskap.
 
 
 
Vi pratade om Tristans problem och jag berättade som vanligt om vad hundar behöver och hur de tolkar oss och vi dem. Sedan tränade vi på hur Charloth skulle hantera Tristan när besökare ringer på dörren, vilket hon skötte med bravur! Efter det var det dags för trappträning. Det är VÄLDIGT vanligt med hundar som kastar sig utför trapporna i trapphusen med Matte eller Husse släpandes efter i kopplet. OCH det är också VÄLDIGT enkelt att råda bot på. Nyckeln är förstås kommunikation med kroppsspåk!
 
När jag lämnade Tristan och Charloth så var Tristan redan så mycket lugnare och Charloth, som gick till grannen för att rapportera om konsultationen, berättade senare för mig att även grannen tyckte Tristan var helt annorlunda och mycket lugnare. En sak som händer i fler än hälften av fallen är att hunden blir mycket bättre redan under konsultation och en tid efter, för att sedan helt plötsligt bli värre igen. Oftast värre än innan jag kom in i bilden. Detta beror på att ägaren nu har gjort anspråk på ledarskapet i flocken genom de förändringar i behandling och kommunikationen som gjorts. För en hund, som kanske i åratal, gått med det tunga ansvaret som ledare för flocken och sedan får dessa signaler, måste testa sin ägare ordentlig för att kunna vara säker på att ägaren verkligen är en bra och stark ledare som klarar av ledarrollen. Tro mig, hunden vill inget hellre än att slippa en ledarroll den inte klarar av, men för att lämna över denna roll behöver den försäkras om att ägaren är fullt kapabel att klara jobbet. När hunden så har testat ägaren ordentligt och ägaren varje gång visar sig lugn, bestämd och balanserad - DÅ kan den äntligen på allvar slappna av och släppa all stress den levt med.
 
Jag berättar alltid att möjligheten finns att hunden kommer att göra på det här sättet och jag ser ochså oftast vilka hundar som kommer att göra detta och vilka som inte kommer att göra det. Tristan var jag 99% säker på skulle göra det.... och redan i dag satte han i gång!
 
Vid ett hundmöte började han plötsligt att nafsa efter Charloths ben vilket han aldrig tidigare gjort. Charloth bad om råd och när detta hände igen senare i dag så gick hon direkt hem och ignorerade honom totalt. Han är nu totalignorerad resten av dagen och det märker han, säger Charloth. Han pockar på uppmärksamhet hela tiden genom att sätta sig framför henne så fort han kan :)
 
Det viktiga att komma i håg här är att vi vill hjälpa hunden att bli fri från sitt stressbeteende och att när denna testperiod dyker upp så är det positivt, eftersom det betyder att hunden har registrerat förändringen.
 
Charloth kommer nu bara att fortsätta vara lugn, bestämd och balanserad och vänta på att Tristan till slut accepterar henne som en ledare värd att lita på.

Dan-Erik - den snälla Staffordshire Bullterriern

Publicerad 2015-03-11 19:52:54 i Allmänt,

I dag har jag varit och träffat den snälla "staffen" Dan-Erik och hans ägare Isabelle och Niklas.
Dan-Erik är 2 år gammal och ursnäll. Alla som har förutfattade meningar om dessa sk kamphundsraser borde träffa Dan-Erik! Jag var förstås där av en anledning och det var bland annat problem vid hundmöten som de ville ha hjälp med. Hundmötesproblem är faktiskt det i särklass vanligaste problemet bland hundägare.
 
Dan-Erik kopplar av efter träningen vi gjorde tillsammans i dag :)
 
En hund som inte känner sig sig fullkomligt trygg med att ägaren löser alla situationer, har en tydlig, lugn ägare som den inte bara respekterar utan också har fullkomlig tillit till, brukar väldigt lätt utveckla olika problembeteenden. Varför det är så vanligt med just problem vid hundmöten kan jag bara gissa mig till. Dels ligger det i hundens natur att bli lite spänd vid just hundmöten med främmande hundar och dels brukar vi människor ha en tendens att spänna oss vid hundmöten. Det är ju inte naturligt för en hund att möta så många främmande hundar av sin egen art. Går man tillbaka hur hunddjur lever i det vilka, så är det naturligt att undvika möten med andra flockar. Där av är också urinmarkeringarna viktiga för att muta in sitt revir och tydligt deklarera "Här bor vi, håll er borta". Ensamma hunddjur är det annorlunda med eftersom de söker efter en partner, eller i mer sällsynta fall blir accepterad av en existerande flock. Detta är inte helt riskfritt och det händer att hunddjur dödas vid möten. Därför är det oerhört viktigt för en hund att omgående vid ett möte med annan hund, få klart för sig vem som står högst i rang. När detta är klargjort brukar det inte vara några som helst problem. Därför är det mycket viktigt att välja de hundar som din hund får hälsa på, med stor noggranhet. Detta ställer krav på hundägaren att lära sig läsa hundars kroppsspråk för att kunna bedöma vilka hundar som är lämpliga att hälsa på men också för att bedöma sin egens hunds signaler och kunna läsa av möten innan eventuella reaktioner dyker upp.
 
I fallet med Dan-Erik handlade problemen om bristande respekt för sina ägare. Det ska nämnas att Isabelle och Niklas har lagt ner både pengar, tid och kraft för att komma tillrätta med problemen men inte hittat rätt hjälp. Jag hoppas nu att arbetet vi gjorde i dag och råden de fått ska förändra relationen mellan dem och Dan-Erik till det bättre med blixtfart! Med rätt verktyg och den engagemang som Dan-Eriks ägare har så kommer det att gå jättebra! :)

Lär hunden tricks!

Publicerad 2015-03-06 20:16:17 i Allmänt,

Det mesta som är fysiskt möjligt för en hund att utföra går också att lära den. Allt som krävs är lite påhittighet, massor av tålamod och en mängd åtråvärda belöningar!
 
När en hund väl kan sitt trick så kräver det inte alls samma tankeverksamhet som själva inlärningen så därför vill man som hundägare gärna ha nya tips på trick som och ser dessa som små guldkorn :) Och hundar älskar att få jobba och lära sig nya saker! Viktigt att aldrig visa otålighet, irritation eller tillrättavisa hunden då den gör fel. Låt den upprepa många gånger innan du ökar svårighetsgraden och beröm frikostigt då den gör rätt! Även hundar blir stolta och glada när de lärt sig något nytt och får mycket beröm!
 
Jag har ett väldig enkelt trick att dela med mig av som passar även dem som inte är så vana att träna hund eller hundar som inte är så vana vid träning, det funkar perfekt inomhus och kan utföras även av sittande ägare och konvalescens hundar :)
 
 
Lycka till! :)

Om

Min profilbild

Camilla

Jag är utbildad Dog Listener av Jan Fennell i England och hjälper människor och deras hundar till en mer harmonisk tillvaro. Kolla gärna in min hemsida: www.hundlyssnaren.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela