hundlyssnaren

En blogg med tips om hur du förbättrar din kommunikation med hunden och blir en bättre flockledare. Även träningstips och hälsotips för din hund.

Hundar och smärta

Publicerad 2015-05-23 00:42:12 i Allmänt,

Det där med hundar och smärta kan var lite knepigt. Hundar är programmerade att dölja svaghet efter som svaghet kan innebära förluster.
 
Till exempel så kan en svag medlem i en flock väldigt enkelt bli utmanad av en medlem av lägre rang och riskerar då att förlora. Den kanske då måste lämna flocken, hamnar längst ned på rangskalan eller blir så allvarligt skadad att döden blir resultatet. Ju längre ner på rangskalan en hund befinner sig i en vild flock, desto sämre möjligheter har den till de fördelar som högt rankade hundar har. De högst rankade äter först och de lägst rankade äter sist. De högst rankade är de som får reproducera sig, men inte de övriga. Det är alltså livsnödvändigt för en hund att inte visa svaghet för sina flockmedlemmar. Därför ska det mycket till innan en hund visar att den lider. Detta innebär förstås att vi som hundägare måste vara väldigt observanta på våra hundars beteende. En hund som går omkring och har ont kanske inte visar det på annat sätt än att den sover mer, utvecklar aggressioner eller får andra beteendeförändringar. Hundar kan få ont av så många olika orsaker som artros i leder, tandvärk, huvudvärk, rygg- och nacksmärtor m.m.
 
 
Halsband på hundar och de stumma ryck och stopp som orsakas av oss eller hunden kan t ex ge rejäla wiplash-skador. Den norske veterinären Are Thoresen undersökte nacken på 350 hundar som kom till hans klinik av olika orsaker. Han fann att 78% av dessa hundar hade nackskador och nästan alla hade halsband.
Ett konstant dragande i kopplet ger också viss syrebrist vilket orsakar huvudvärk, och förstås stress. Det är intressant att se hur många hundar som blir lugnare när man byter till sele. Använder man ändå halsband så ska det vara av mjukt, ej stumt material och brett. Det ska täcka MINST två nackkotor.
 
Vad gäller hundens tandhälsa så rekommenderar jag att man kollar hundens tänder hos veterinären med jämna mellanrum så att inte den plågas av inflammationer eller kariesangrepp. Det bästa för att slippa sådant är att hålla sig till ett bra färskfoder och ge hunden råa märgben att tugga på regelbundet.
 
Hundar är fantastiska och det vilar ett tungt ansvar på oss människor att se till deras bästa i alla lägen. Hundar KAN prata men det är inte alltid vi lyssnar så bra ;)

Konsultationer

Publicerad 2015-05-10 17:58:56 i Allmänt,

Jag älskar att göra konsultationer! Dels är det världens roligaste jobb att få träffa dessa människor som bryr sig så mycket om sin hund att de är beredda att förändra sig för att det ska fungera, och dels p g a hundarna som oftast direkt fattar galoppen och blir så tacksamma för att någon äntligen kommunicerar på rätt sätt och sätter gränser. Jag använder aldrig våld, rycker inte i koppel och "lägger inte ned" hundar. Det behövs heller inte när man kommunicerar på rätt sätt.
 
Det är en så härlig känsla när familjen häpnar och ser sin älskade hund uppföra sig annorlunda under konsultationen då vi börjar med praktiska övningar. Hoppet som tänds och spänningen som släpper när man ser att det vi tillsammans gör fungerar! Egentligen är det faktiskt Matte och Husse vi tränar vid övningarna och inte hunden ;) Varje gång jag lämnar en konsultation så lämnar jag glada människor och ofta väldigt trötta hundar, och varje gång känns det som om jag har fått nya vänner. När vi hörs några dagar senare och jag får höra om alla framsteg så blir jag alltid lika glad och rörd. Det är inte alltid lätt att förändra sina beteenden men alla dessa hundägare jag har varit hos är värda en stor eloge för det jobb de har gjort tillsammans med sina hundar!
Här kommer en kort presentation av de senaste vovvarna som fått hjälp med sina människor ;)
 
Raffe är en ganska dominant och bestämd herre som behövde tydlig gränssättning från framförallt husse och döttrarna i familjen. Matte fungerade det ganska bra med. Han visste direkt vem som var mest stabil och trygg och kunde då släppa kontrollen. Den här familjen behövde bara lära sig några verktyg att använda för att vända situationen.
 
 

Sigge är fortfarande i slyngelåldern och testar busigt Matte genom att hoppa på människor, dra i kopplet etc. I grund och botten är dock Sigge en ganska mjuk och försiktig hund, samt väldigt förig och lättlärd. Matte behövde bara lära sig att förändra sin kommunikation och bli mer tydlig i sina signaler för att Sigge ska förstå bättre. Fortfarande är det dock en hel del unghundsbus i Sigge och han kommer lugna sig mer med åldern.
 

Det viktiga med att vänta

Publicerad 2015-05-02 19:25:24 i Allmänt,

Få hundägare inser vikten av att vänta. Vi människor är duktiga på att agera men inte så duktiga när det gäller att vänta. Var sak har sin tid, brukar man säga och det stämmer verkligen.
 
 
 
När man kommunicerar med hundar så är det viktigt att låta saker och ting sjunka in hos hunden. När hunden får tid på sig så hinner budskapet sjunka in ordentligt. Låt mig få beskriva detta genom ett exempel:
 
Du och hunden är på väg ut genom ytterdörren och du vill att hunden ska lära sig vänta och inte rusa ut före
dig. Du öppnar dörren och hunden försöker gå ut. Du stänger då dörren och hunden tvingas ta ett steg bakåt. Den ser lite snopen ut förstås. Du öppnar dörren igen, hunden gör samma försök att genast gå ut och dörren stängs ögonblickligen. Proceduren görs om på nytt några gånger. I detta exempel utför de flesta människor denna övning utan att ge hunden en paus för att budskapet ska hinna sjunka in. Man stänger dörren och öppnar den sedan igen alldeles för snabbt. Om hunden får vänta emellan så kommer den mycket snabbare att förstå vad du försöker säga.

Detta med att vänta och låta effekten av det du säger är också riktigt bra hundspråk och ger också dig en lugnare och mer säker energi, vilket hunden uppfattar som gott ledarskap.

Om

Min profilbild

Camilla

Jag är utbildad Dog Listener av Jan Fennell i England och hjälper människor och deras hundar till en mer harmonisk tillvaro. Kolla gärna in min hemsida: www.hundlyssnaren.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela