hundlyssnaren

En blogg med tips om hur du förbättrar din kommunikation med hunden och blir en bättre flockledare. Även träningstips och hälsotips för din hund.

Ledarskap är ett missförstått ord inom hundvärlden!

Publicerad 2015-08-12 16:46:07 i Allmänt,

De senaste åren har många inom hundvärlden bestämt tagit avstånd från allt vad ledarskap heter inom ämnet hund. Ordet bemöts med avsky och man pratar negativt om ledarskap när det gäller hund. På flertalet bloggar och hemsidor tillhörande Hundpsykologer och Hundinstruktörer verkar samtliga medvetet misstolka ordet ledarskap.
 
Ledarskap är något en hund ger till en annan hund eller människa. Inte något man tar. Ledarskap måste förtjänas och om man inte håller måttet så förlorar man den positionen. Jag har så svårt att förstå varför vi verkar vara så oerhört rädda för ledarskap i detta land? Detta gäller inte bara i hundvärlden utan inom barnuppfostran och skola, arbete. Att ta ledning och ansvar kan vara skrämmande eftersom du har individer som litar på att du tar rätt beslut, att du skyddar dem och tar ansvar för deras säkerhet och välbefinnande.
 
Zeb Macahan, var en rollkaraktär som utstrålade ett naturligt, förtroendeingivande och respektfullt ledarskap.
 
En ledare för en hundflock (fyrbent eller tvåbent), måste vara en balanserad individ, ha tålamod, lugn och självförtroende. Hundar visar inte respekt och tillit till en ledare som inte förtjänar det. En ledare som anänder våld, tvång, är obalanserad, skriker/vrålar/skäller och brusar upp för minsta, eller är vek och osäker, kommer inte att betraktas som en ledare utan en obalanserad individ som inte kan ta hand om flocken.
 
Att förknippa ledarskap med dominanshandlingar som ryck i koppel, "lägga ner" hundar osv är inte korrekt. Ett tyst och tålmodigt ledarskap där man istället visar fram goda egenskaper som tystnad, tålamod, lugn, säkerhet och tydlig ledning är något som alla kan träna sig till att bli bra på. Detta uppförande är något som imponerar på hunden och gör att den börjar acceptera att du tar över ansvaret för flocken. Detta innbär att hunden själv slipper stressen över att behöva ta ansvar den inte känner sig kompetent att ha. Vad som sedan händer är att hunden börjar ställa tysta frågor istället för att själv ta beslut. Varför ställer den frågor? Jo, för att hundar är flockdjur som behöver ha någon som leder flocken. Barn behöver detsamma. Det kallas trygghet.
 
Ledarskap är inte fult. Ledarskap är ansvar, trygghet, välvilja, balans, omtanke och fullkomligt naturligt!

Fästingar och medel

Publicerad 2015-08-02 14:50:39 i Allmänt,

Det finns flera effektiva medel mot fästingar på marknaden i dag. Tyvärr så är dessa medel skadliga inte bara för fästingarna utan även för våra husdjur som vi försöker att skydda. Det är främst hud- och neurologiska biverkningar. Mycket tyder även på att de giftiga fästingmedlen kan orsaka cancer hos våra husdjur. Bland annat Frontline innehåller liknade gift som ett bekämpningsmedel som förbjudits i Frankrike. Fästinghalsbandet Scalibor har orsakat flera fall av neurologiska symtom, totalt förändrade hundar, aggrisivitet osv. Fästingmedel med så starka gifter att de faktiskt kan orska dödsfall borde inte få säljas och vi borde verkligen inte utsätta våra husdjur för dem.

 
Så vilka alternativ finns det då?

Bärnstenshalsband

Bärnstenshalsband vittnar många om ska vara effektivt. Var dock noga med att köpa äkta bärnstenshalsband och inte sk ”man made”. Här är en bra leverantör: http://www.elvingsson.com/fastinghalsband

Hemgjort fästingmedel:

1 hel burk torkad rosmarin (dubbelt så mycket om du använder färsk rosmarin)
1 matsked vinäger (för att det ska hålla längre)
1 liter vatten

Koka upp vattnet och häll i Rosmarin. Låt det svalna och häll i en sprejflaska. Spreja hunden innan ni går ut, främst på ben, huvud, under hakan och under magen. Tänk på att om du sprejar för ofta kan hunden få fukteksem. Håll koll på hundens hud. Förvara dekokten i kylen. Den ska hålla i ett par veckor ungefär.

OBS! Hundar ska inte äta vitlök 

Vitlök är inte bra för hundar att äta. Vill du använda det som fästingmedel kan du ha med det i rosmarinreceptet.

Sist men inte minst, genom att kamma igenom din hund flera gånger per dag kan du hitta och plocka bort eventuella fästingar direkt. Tänk på att dra dem rakt ut om de hunnit sätta sig i hunden, inte vrida använd heller inte olja, aceton eller liknande. Var försiktig då du drar så att du inte klämmer bakkroppen vilket orsakar att fästingen ”spyr” ut sitt gift under huden på hunden.

Och tänk på att 90% av alla hundar som får i sig borreliabakterien från fästingar blir inte sjuka. TBE är värre för hundar men i stället väldigt sällsynt med cirka ett fall per år.

 

Om

Min profilbild

Camilla

Jag är utbildad Dog Listener av Jan Fennell i England och hjälper människor och deras hundar till en mer harmonisk tillvaro. Kolla gärna in min hemsida: www.hundlyssnaren.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela