hundlyssnaren

En blogg med tips om hur du förbättrar din kommunikation med hunden och blir en bättre flockledare. Även träningstips och hälsotips för din hund.

Hundens mat - Har du också gått på lögnen om torrfoder?

Publicerad 2015-02-17 18:12:12 i Allmänt,

Förutom hundens mentala och psykologiska välmående så är jag lika intresserad av det dess fysiska hälsa.
Den snabbaste vägen till god hundhälsa går via bränslet, d v s hundmaten du serverar!
 
Jag vet inte om siffran stämmer men jag har hört att det säljs torrfoder för hundar i Sverige för ca 300 mkr per år. Torrfodertillverkarna lägger stora summor på reklam och "utbildar" personalen i svenska zoobutiker för att de ska rekommendera deras foder till intet ont anande hundägare.
 
 
 
Torrfoder oftast fulla av tillsatser, innehåller spannmål eller ris och är ju faktiskt konstgjord mat!
Hundar mår inte bra av att äta spannmål och att tillsatser inte är bra förstår vi alla förmodligen. Antalet hundar (och katter med för den delen), som åker skyttetrafik till veterinären p g a diffusa magåkommor, allergier och eksem har ökat explosionsartat och det är kanske inte så svårt att räkna ut varför? Speciellt inte när man, som en växande skara hundägare, provar att gå över till färskfoder (rått köttfoder), och får hundar vars eksem försvinner, magar som blir som nya, pälsar som glänser, kraftigt minskad avföring och framförallt - hundar som äntligen får njuta av maten! Vi kan också överleva på proteinbars men hur kul är det egentligen?
 
När jag är ute med Catz och, nu i vårtider, ser stora högar med hundbajs som när det torkat liknar bajs blandat med fint sågspån så blir jag bedrövad.... Stackars hund som inte kan välja själv och serveras detta skadliga torrfoder fullt av en massa skit, om ni ursäktar uttrycket.
 
Följande text kommer från Hela Hundens Blogg:
"Kemiska konserveringsmedel och EU-godkända antioxidanter (kemiska) är vanliga tillsatser både i människoföda och i hundfoder. För oss människor innebär det inga större risker eftersom vi varierar vår kost, men för hundar som väldigt ofta är hänvisade samma mat, dag ut och dag in, år ut och år in… Ja då blir läget lite annorlunda. Små mängder av dessa till synes harmlösa substanser sägs vara helt ofarliga och det är förmodligen sant. Men det som sällan nämns är att dessa ämnen lagras i kroppens vävnader. Läser man sedan om de kända biverkningarna så inser man att våra djur håller på att långsamt förgiftas."
https://helahunden.wordpress.com/2009/04/28/propylgallat-och-propylenglykol/
 
Vill också nämna att det finns några fina ekologiska torrfoder utan spannmål och ris, så som Acana, Orijen mfl.
Vad gäller färskfoder så finns flera fina märken på marknaden så som Mush, Nordic Hundfoder, Sund Hundmat och Klassfoder är några exempel. Klassfoder t ex har ju ett helfoder som innehåller spannmål och tillsatta vitaminer och mineraler, samt flera halvfoder. Jag köper halvfoder, tillsätter nyponpulver, nässelpulver och omega 3 i form av fiskolja så får min hund alla vitaminer och mineraler den behöver. Dessutom tillsätter jag råa, och i bland lite kokade, grönsaker.
 
 
Och du - glöm dentastix och annat elände! Köp råa märgben och frys in. Det bästa för hundens tänder och mage. Allt detta är superbra inte bara för hunden, utan även för din plånbok.
I dag kostar hundmaten mig hälften mot vad den gjorde när jag gav torrfoder och min hund är frisk och glad.
 
 

Hemligheten med 100% inkallning

Publicerad 2015-02-12 20:38:47 i Allmänt,

Att få inkallningen att fungera brukar kunna vara en utmaning för många hundägare. En del vågar kanske aldrig ens släppa sina hundar lösa p g a att inkallningen inte alls fungerar och det är nog det sorgligaste som finns. En hund som inte får vara lös regelbundet och sträcka ut i full galopp för att sedan tvärstanna och och lukta på något intressant missar hundars glädjeämne i livet. Men om risken är att hunden drar i väg, jagar vilt, skrämmer joggare, hamnar i hundslagsmål eller blir påkörd - då är valet förstås inget val. Hunden måste hållas kopplad.
 
 
Trösten är att det aldrig är för sent att få en bra inkallning på din hund. Det som gäller är att se till att skapa en fin kontakt med sin hund, ett bra ledarskap med lika delar tillit och respekt. Man får till en början se till att ha säkerhetsåtgärder som inhängnat område att träna på eller på platser där hunden inte riskerar ställa till med något. Sedan får man ladda fickorna med köttbullar, korv eller vad än hunden gillar. Favoritleksaken, bollar och annat skoj. Har man möjlighet att ha med en annan hund som har en säker inkallning i alla lägen så är det toppen.
 
Har man en valp eller en hund som inte är väldigt självständig så kan man gå i skogen och ha hunden lös. Så fort hunden verkar upptagen med annat så kan man kvickt som attan försvinna in bakom ett träd. Behövs det så kan man snabbt vissla till och sedan tyst vänta på att hunden hittar igen sin ägare. När den gör det så belönar man förstås STORT med både röst och godsaker eller lek. Det här upprepar man då och då under promenaden tills hunden förstår att den måste hålla ordning på sin opålitliga ägare som kan försvinna när som helst!
 
 
Den största nyckeln till en 100% inkallning är att variera belöningen när hunden kommer. Jag brukar likna det med en enarmad bandit på ett kasino. Spänningen ligger i att inte veta om det blir vinst och hur stor den kommer att vara. Om man vann 1 kr varje gång man drog i den så skulle man kanske snart börja leta efter något mer spännande att göra!
 
Så här brukar jag variera belöningarna vid inkallning av min hund:
 
* Ropar på hunden och när den vänder på huvudet så tvärvänder jag och springer åt motsatt håll. I handen håller jag en pinne eller annan leksak och när hunden kommer i fatt mig så kampar vi och busar.
 
* Ropar på hunden med upphetsad röst "Kolla vad jag hittade" och pekar på marken där jag strax innan har kastat ut ett antal bitar av något gott (krävs det går jag ner på huk och låtsas upphetsat äta). Hunden kommer att tycka att du är en ypperlig flockledare som hittar sådana skatter på promenaden.
 
* Ropar på hunden och kör några roliga cirkuskonster eller ett kort lydnadspass med riklig belöning.
 
* Ropar på hunden och ber den söka efter godis du gömt eller en leksak.
 
* Ropar på hunden och kastar boll eller pinne ett par gånger/kör dragkamp eller annan rolig lek.
 
Där emellan ropar jag och belönar med en vänlig klapp och inget mer, men oftast med större belöningar än så. I början ska man alltid belöna STORT varje gång. Kalla in flera gånger med jämna mellanrum på promenaden.
 
På det här sättet har jag alltid fått 100% inkallning på mina hundar, oavsett om det dyker upp en annan hund, en hare eller ett rådjur mitt framför nosen så tvärvänder alltid min hund och kommer när jag kallar.
Lycka till med inkallningsträningen! :)

Hur mycket aktiveras din hund?

Publicerad 2015-02-10 22:58:10 i Allmänt,

Hundar mår bäst om de får en uppgift av något slag. De är skapta för att jobba och inget gör en hund så lycklig som när det vankas arbete. Tänk dig själv! Långledigt i all ära men inte uppskattar man ledigheten som man gör när man på något sätt har gjort rätt för den. Hundar är skapta för att vandra långa sträckor varje dag, jaga, lösa uppgifter, vara sociala och kommunicera i sin flock. Hundar vilar, samlar energi och väntar på att ledaren för flocken tar initiativ till aktivtet. Därför är det inte ovanligt att våra hundar vilar 23 timmar per dygn. Vi människor kan ju sysselsätta oss med tidningar, böcker, tv osv, men hunden har inte mycket till förströelse att ta till utan vår hjälp.
 
 
Så, vad ska man sysselsätta hunden med då? Promenader är naturligtvis centrala, men inte bara kroppen behöver aktivering utan hjärnan, så se till att kräva saker av hunden under promenaden. Skapa aktivitet under promenaden. Det kan vara korta lydnadsmoment, växla mellan att gå fot, gå fint, gå före, gå bakom och varsågod.
 
Min Catz får kommandot "gå fint", vilket innebär att gå bredvid mig i slakt koppel och följa mitt tempo."Fot", innebär att det är tävlingsposition som gäller, då hon ska gå tätt intill mitt ben med blicken upp mot mig hela tiden. "Bakom" och "Före", är precis som det låter och är lätt att lära in på stigar och i trånga passager. "Varsågod", betyder att hon får gå som hon vill, utan att dra i kopplet, nosa, stanna, i sitt tempo. Att växla mellan dessa gör din hund uppmärksam på dig, skapar kontakt och tvingar den att vara lite alert i huvudet.
 
Har du hunden lös så kan du lära in olika kommandon för att runda träd och stolpar som du pekar på, jag använder ordet "Runt" till Catz och skickar henne runt olika föremål när hon minst anar det. Vi har också kommandot "Mot", vilket betyder att hon ska ställa sig på bakbenen och sätta båda framtassarna mot ett träd, stolpe, vägg eller en sten som jag pekar på. Ju större avstånd, desto större utmaning. När jag säger "Upp" och pekar så ska hon hoppa upp och helst försöka sitta på en stubbe, stock, sten, parkbänk eller vad det nu kan vara. Stubbar som är väldigt små i diameter blir förstås en spännande utmaning för balansen. Omkullfallna stockar kan man ha roliga balansövningar på och även växla mellan att hoppa upp på dem, hoppa över dem eller krypa under och lära sig skillnaden på dessa kommandon. Träna hunden i platsliggning på offentlig plats. Jag lade ofta Catz på promenadvägarna runt Djurgården i Stockholm där människor sprang, cyklade, gick med hundar osv. Sedan gick jag 10 meter bort och lät henne ligga, tills jag gick tillbaka och bad henne sätta sig och belönade. Hon är så fokuserad på arbete att det kunde gå ett helt hunddagis förbi utan att hon släppte mig med blicken. Börja lätt och öka svårigheten eftersom.
 
 
Man kan gömma godis ute och inne, lära hunden att apportera pinnar etc. Man kan gömma favoritleksaken i skogen och be hunden söka efter den. Man kan träna in trix och cirkuskonster osv. Bara fantasin sätter gränser för vad du kan hitta på med din hund. Kanske du t o m med vill gå en kurs i lydnad, bruks, agility eller något annat roligt och sedan börja tävla? Vad du än hittar på så se till att belöna hunden generöst och kommentera aldrig misstag. Träna och leka ska vara roligt för hunden och inte förknippat med något obehag eller missnöje. Ha kul tillsammans!

Om

Min profilbild

Camilla

Jag är utbildad Dog Listener av Jan Fennell i England och hjälper människor och deras hundar till en mer harmonisk tillvaro. Kolla gärna in min hemsida: www.hundlyssnaren.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela