hundlyssnaren

En blogg med tips om hur du förbättrar din kommunikation med hunden och blir en bättre flockledare. Även träningstips och hälsotips för din hund.

Hundar och smärta

Publicerad 2015-05-23 00:42:12 i Allmänt,

Det där med hundar och smärta kan var lite knepigt. Hundar är programmerade att dölja svaghet efter som svaghet kan innebära förluster.
 
Till exempel så kan en svag medlem i en flock väldigt enkelt bli utmanad av en medlem av lägre rang och riskerar då att förlora. Den kanske då måste lämna flocken, hamnar längst ned på rangskalan eller blir så allvarligt skadad att döden blir resultatet. Ju längre ner på rangskalan en hund befinner sig i en vild flock, desto sämre möjligheter har den till de fördelar som högt rankade hundar har. De högst rankade äter först och de lägst rankade äter sist. De högst rankade är de som får reproducera sig, men inte de övriga. Det är alltså livsnödvändigt för en hund att inte visa svaghet för sina flockmedlemmar. Därför ska det mycket till innan en hund visar att den lider. Detta innebär förstås att vi som hundägare måste vara väldigt observanta på våra hundars beteende. En hund som går omkring och har ont kanske inte visar det på annat sätt än att den sover mer, utvecklar aggressioner eller får andra beteendeförändringar. Hundar kan få ont av så många olika orsaker som artros i leder, tandvärk, huvudvärk, rygg- och nacksmärtor m.m.
 
 
Halsband på hundar och de stumma ryck och stopp som orsakas av oss eller hunden kan t ex ge rejäla wiplash-skador. Den norske veterinären Are Thoresen undersökte nacken på 350 hundar som kom till hans klinik av olika orsaker. Han fann att 78% av dessa hundar hade nackskador och nästan alla hade halsband.
Ett konstant dragande i kopplet ger också viss syrebrist vilket orsakar huvudvärk, och förstås stress. Det är intressant att se hur många hundar som blir lugnare när man byter till sele. Använder man ändå halsband så ska det vara av mjukt, ej stumt material och brett. Det ska täcka MINST två nackkotor.
 
Vad gäller hundens tandhälsa så rekommenderar jag att man kollar hundens tänder hos veterinären med jämna mellanrum så att inte den plågas av inflammationer eller kariesangrepp. Det bästa för att slippa sådant är att hålla sig till ett bra färskfoder och ge hunden råa märgben att tugga på regelbundet.
 
Hundar är fantastiska och det vilar ett tungt ansvar på oss människor att se till deras bästa i alla lägen. Hundar KAN prata men det är inte alltid vi lyssnar så bra ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Camilla

Jag är utbildad Dog Listener av Jan Fennell i England och hjälper människor och deras hundar till en mer harmonisk tillvaro. Kolla gärna in min hemsida: www.hundlyssnaren.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela