hundlyssnaren

En blogg med tips om hur du förbättrar din kommunikation med hunden och blir en bättre flockledare. Även träningstips och hälsotips för din hund.

Skvallrar din hund?

Publicerad 2015-03-01 12:58:49 i Allmänt,

Som ni säkert redan har räknat ut så handlar det inte om att hunden skvallrar som granntanterna i huset :)
Nej, att lära att skvallra är ett ypperligt sätt att få en fin kontakt och bra kontroll under promenaderna då hunden är lös.
 
Så här går det till i praktiken: Du och hunden är ute på promenad och hunden är okopplad. Din hund springer fritt en bit före dig och njuter av promenaden och allt spännande. Plötsligt ser hunden en människa, människa och hund, familj, cyklist, skidåkare eller vad det nu kan vara. Istället för att lägga fokus på mötet med denna människa så vänder hunden omedelbart och kommer fram till dig och tittar uppfodrande på dig för att tala om "det kommer någon där borta". Hunden kan även stanna, vända på huvudet, titta på dig och vänta in dig för att signalera detta. Naturligtvis belönas då hunden på något sätt!
 
 
 
 
Det är inte svårt att lära in detta om man bara vet vad som motiverar din hund mest. Godis eller lek.
Varje gång det dyker upp något längre fram på promenaden så kallar man på hunden och belönar. Det tar inte lång tid innan din hund har lärt sig att koppla ihop möten med att komma till ägaren för belöning och vips har du en hund som skvallrar! :) Detta kan även användas på hundar som är osäkra vid möten men då gäller det förstås att man först har jobbat på orsaken till problemet vid möten för att sedan använda olika tekniker för att få hunden att vara balanserad vid dessa möten.
 
Kom i håg att inte koppla hunden varje gång eftersom detta kommer att få en negativ effekt och förstöra hundens vilja att skvallra.
 
Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Camilla

Jag är utbildad Dog Listener av Jan Fennell i England och hjälper människor och deras hundar till en mer harmonisk tillvaro. Kolla gärna in min hemsida: www.hundlyssnaren.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela