hundlyssnaren

En blogg med tips om hur du förbättrar din kommunikation med hunden och blir en bättre flockledare. Även träningstips och hälsotips för din hund.

Dan-Erik - den snälla Staffordshire Bullterriern

Publicerad 2015-03-11 19:52:54 i Allmänt,

I dag har jag varit och träffat den snälla "staffen" Dan-Erik och hans ägare Isabelle och Niklas.
Dan-Erik är 2 år gammal och ursnäll. Alla som har förutfattade meningar om dessa sk kamphundsraser borde träffa Dan-Erik! Jag var förstås där av en anledning och det var bland annat problem vid hundmöten som de ville ha hjälp med. Hundmötesproblem är faktiskt det i särklass vanligaste problemet bland hundägare.
 
Dan-Erik kopplar av efter träningen vi gjorde tillsammans i dag :)
 
En hund som inte känner sig sig fullkomligt trygg med att ägaren löser alla situationer, har en tydlig, lugn ägare som den inte bara respekterar utan också har fullkomlig tillit till, brukar väldigt lätt utveckla olika problembeteenden. Varför det är så vanligt med just problem vid hundmöten kan jag bara gissa mig till. Dels ligger det i hundens natur att bli lite spänd vid just hundmöten med främmande hundar och dels brukar vi människor ha en tendens att spänna oss vid hundmöten. Det är ju inte naturligt för en hund att möta så många främmande hundar av sin egen art. Går man tillbaka hur hunddjur lever i det vilka, så är det naturligt att undvika möten med andra flockar. Där av är också urinmarkeringarna viktiga för att muta in sitt revir och tydligt deklarera "Här bor vi, håll er borta". Ensamma hunddjur är det annorlunda med eftersom de söker efter en partner, eller i mer sällsynta fall blir accepterad av en existerande flock. Detta är inte helt riskfritt och det händer att hunddjur dödas vid möten. Därför är det oerhört viktigt för en hund att omgående vid ett möte med annan hund, få klart för sig vem som står högst i rang. När detta är klargjort brukar det inte vara några som helst problem. Därför är det mycket viktigt att välja de hundar som din hund får hälsa på, med stor noggranhet. Detta ställer krav på hundägaren att lära sig läsa hundars kroppsspråk för att kunna bedöma vilka hundar som är lämpliga att hälsa på men också för att bedöma sin egens hunds signaler och kunna läsa av möten innan eventuella reaktioner dyker upp.
 
I fallet med Dan-Erik handlade problemen om bristande respekt för sina ägare. Det ska nämnas att Isabelle och Niklas har lagt ner både pengar, tid och kraft för att komma tillrätta med problemen men inte hittat rätt hjälp. Jag hoppas nu att arbetet vi gjorde i dag och råden de fått ska förändra relationen mellan dem och Dan-Erik till det bättre med blixtfart! Med rätt verktyg och den engagemang som Dan-Eriks ägare har så kommer det att gå jättebra! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Camilla

Jag är utbildad Dog Listener av Jan Fennell i England och hjälper människor och deras hundar till en mer harmonisk tillvaro. Kolla gärna in min hemsida: www.hundlyssnaren.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela