hundlyssnaren

En blogg med tips om hur du förbättrar din kommunikation med hunden och blir en bättre flockledare. Även träningstips och hälsotips för din hund.

Tristan

Publicerad 2015-03-25 21:25:00 i Allmänt,

I går så var jag till Charloth som är Matte till hunden Tristan för en konsultation. Tristan är en Puli, vilket är en ungersk vallhund med säregen päls. De hade flera problem de ville få bukt med som Tristans nervositet och skällande på främlingar utomhus, hundmöten, att han följer efter Matte överallt i hemmet osv.
Det positiva med Tristan var att han är en mycket smart vallhund som fattar poängen väldigt snabbt. Matte Charloth hade dessutom väldigt bra energier. Allt som fattades var lite kunskap.
 
 
 
Vi pratade om Tristans problem och jag berättade som vanligt om vad hundar behöver och hur de tolkar oss och vi dem. Sedan tränade vi på hur Charloth skulle hantera Tristan när besökare ringer på dörren, vilket hon skötte med bravur! Efter det var det dags för trappträning. Det är VÄLDIGT vanligt med hundar som kastar sig utför trapporna i trapphusen med Matte eller Husse släpandes efter i kopplet. OCH det är också VÄLDIGT enkelt att råda bot på. Nyckeln är förstås kommunikation med kroppsspåk!
 
När jag lämnade Tristan och Charloth så var Tristan redan så mycket lugnare och Charloth, som gick till grannen för att rapportera om konsultationen, berättade senare för mig att även grannen tyckte Tristan var helt annorlunda och mycket lugnare. En sak som händer i fler än hälften av fallen är att hunden blir mycket bättre redan under konsultation och en tid efter, för att sedan helt plötsligt bli värre igen. Oftast värre än innan jag kom in i bilden. Detta beror på att ägaren nu har gjort anspråk på ledarskapet i flocken genom de förändringar i behandling och kommunikationen som gjorts. För en hund, som kanske i åratal, gått med det tunga ansvaret som ledare för flocken och sedan får dessa signaler, måste testa sin ägare ordentlig för att kunna vara säker på att ägaren verkligen är en bra och stark ledare som klarar av ledarrollen. Tro mig, hunden vill inget hellre än att slippa en ledarroll den inte klarar av, men för att lämna över denna roll behöver den försäkras om att ägaren är fullt kapabel att klara jobbet. När hunden så har testat ägaren ordentligt och ägaren varje gång visar sig lugn, bestämd och balanserad - DÅ kan den äntligen på allvar slappna av och släppa all stress den levt med.
 
Jag berättar alltid att möjligheten finns att hunden kommer att göra på det här sättet och jag ser ochså oftast vilka hundar som kommer att göra detta och vilka som inte kommer att göra det. Tristan var jag 99% säker på skulle göra det.... och redan i dag satte han i gång!
 
Vid ett hundmöte började han plötsligt att nafsa efter Charloths ben vilket han aldrig tidigare gjort. Charloth bad om råd och när detta hände igen senare i dag så gick hon direkt hem och ignorerade honom totalt. Han är nu totalignorerad resten av dagen och det märker han, säger Charloth. Han pockar på uppmärksamhet hela tiden genom att sätta sig framför henne så fort han kan :)
 
Det viktiga att komma i håg här är att vi vill hjälpa hunden att bli fri från sitt stressbeteende och att när denna testperiod dyker upp så är det positivt, eftersom det betyder att hunden har registrerat förändringen.
 
Charloth kommer nu bara att fortsätta vara lugn, bestämd och balanserad och vänta på att Tristan till slut accepterar henne som en ledare värd att lita på.

Om

Min profilbild

Camilla

Jag är utbildad Dog Listener av Jan Fennell i England och hjälper människor och deras hundar till en mer harmonisk tillvaro. Kolla gärna in min hemsida: www.hundlyssnaren.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela