hundlyssnaren

En blogg med tips om hur du förbättrar din kommunikation med hunden och blir en bättre flockledare. Även träningstips och hälsotips för din hund.

Hemligheten med 100% inkallning

Publicerad 2015-02-12 20:38:47 i Allmänt,

Att få inkallningen att fungera brukar kunna vara en utmaning för många hundägare. En del vågar kanske aldrig ens släppa sina hundar lösa p g a att inkallningen inte alls fungerar och det är nog det sorgligaste som finns. En hund som inte får vara lös regelbundet och sträcka ut i full galopp för att sedan tvärstanna och och lukta på något intressant missar hundars glädjeämne i livet. Men om risken är att hunden drar i väg, jagar vilt, skrämmer joggare, hamnar i hundslagsmål eller blir påkörd - då är valet förstås inget val. Hunden måste hållas kopplad.
 
 
Trösten är att det aldrig är för sent att få en bra inkallning på din hund. Det som gäller är att se till att skapa en fin kontakt med sin hund, ett bra ledarskap med lika delar tillit och respekt. Man får till en början se till att ha säkerhetsåtgärder som inhängnat område att träna på eller på platser där hunden inte riskerar ställa till med något. Sedan får man ladda fickorna med köttbullar, korv eller vad än hunden gillar. Favoritleksaken, bollar och annat skoj. Har man möjlighet att ha med en annan hund som har en säker inkallning i alla lägen så är det toppen.
 
Har man en valp eller en hund som inte är väldigt självständig så kan man gå i skogen och ha hunden lös. Så fort hunden verkar upptagen med annat så kan man kvickt som attan försvinna in bakom ett träd. Behövs det så kan man snabbt vissla till och sedan tyst vänta på att hunden hittar igen sin ägare. När den gör det så belönar man förstås STORT med både röst och godsaker eller lek. Det här upprepar man då och då under promenaden tills hunden förstår att den måste hålla ordning på sin opålitliga ägare som kan försvinna när som helst!
 
 
Den största nyckeln till en 100% inkallning är att variera belöningen när hunden kommer. Jag brukar likna det med en enarmad bandit på ett kasino. Spänningen ligger i att inte veta om det blir vinst och hur stor den kommer att vara. Om man vann 1 kr varje gång man drog i den så skulle man kanske snart börja leta efter något mer spännande att göra!
 
Så här brukar jag variera belöningarna vid inkallning av min hund:
 
* Ropar på hunden och när den vänder på huvudet så tvärvänder jag och springer åt motsatt håll. I handen håller jag en pinne eller annan leksak och när hunden kommer i fatt mig så kampar vi och busar.
 
* Ropar på hunden med upphetsad röst "Kolla vad jag hittade" och pekar på marken där jag strax innan har kastat ut ett antal bitar av något gott (krävs det går jag ner på huk och låtsas upphetsat äta). Hunden kommer att tycka att du är en ypperlig flockledare som hittar sådana skatter på promenaden.
 
* Ropar på hunden och kör några roliga cirkuskonster eller ett kort lydnadspass med riklig belöning.
 
* Ropar på hunden och ber den söka efter godis du gömt eller en leksak.
 
* Ropar på hunden och kastar boll eller pinne ett par gånger/kör dragkamp eller annan rolig lek.
 
Där emellan ropar jag och belönar med en vänlig klapp och inget mer, men oftast med större belöningar än så. I början ska man alltid belöna STORT varje gång. Kalla in flera gånger med jämna mellanrum på promenaden.
 
På det här sättet har jag alltid fått 100% inkallning på mina hundar, oavsett om det dyker upp en annan hund, en hare eller ett rådjur mitt framför nosen så tvärvänder alltid min hund och kommer när jag kallar.
Lycka till med inkallningsträningen! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Camilla

Jag är utbildad Dog Listener av Jan Fennell i England och hjälper människor och deras hundar till en mer harmonisk tillvaro. Kolla gärna in min hemsida: www.hundlyssnaren.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela