hundlyssnaren

En blogg med tips om hur du förbättrar din kommunikation med hunden och blir en bättre flockledare. Även träningstips och hälsotips för din hund.

Fästingar och medel

Publicerad 2015-08-02 14:50:39 i Allmänt,

Det finns flera effektiva medel mot fästingar på marknaden i dag. Tyvärr så är dessa medel skadliga inte bara för fästingarna utan även för våra husdjur som vi försöker att skydda. Det är främst hud- och neurologiska biverkningar. Mycket tyder även på att de giftiga fästingmedlen kan orsaka cancer hos våra husdjur. Bland annat Frontline innehåller liknade gift som ett bekämpningsmedel som förbjudits i Frankrike. Fästinghalsbandet Scalibor har orsakat flera fall av neurologiska symtom, totalt förändrade hundar, aggrisivitet osv. Fästingmedel med så starka gifter att de faktiskt kan orska dödsfall borde inte få säljas och vi borde verkligen inte utsätta våra husdjur för dem.

 
Så vilka alternativ finns det då?

Bärnstenshalsband

Bärnstenshalsband vittnar många om ska vara effektivt. Var dock noga med att köpa äkta bärnstenshalsband och inte sk ”man made”. Här är en bra leverantör: http://www.elvingsson.com/fastinghalsband

Hemgjort fästingmedel:

1 hel burk torkad rosmarin (dubbelt så mycket om du använder färsk rosmarin)
1 matsked vinäger (för att det ska hålla längre)
1 liter vatten

Koka upp vattnet och häll i Rosmarin. Låt det svalna och häll i en sprejflaska. Spreja hunden innan ni går ut, främst på ben, huvud, under hakan och under magen. Tänk på att om du sprejar för ofta kan hunden få fukteksem. Håll koll på hundens hud. Förvara dekokten i kylen. Den ska hålla i ett par veckor ungefär.

OBS! Hundar ska inte äta vitlök 

Vitlök är inte bra för hundar att äta. Vill du använda det som fästingmedel kan du ha med det i rosmarinreceptet.

Sist men inte minst, genom att kamma igenom din hund flera gånger per dag kan du hitta och plocka bort eventuella fästingar direkt. Tänk på att dra dem rakt ut om de hunnit sätta sig i hunden, inte vrida använd heller inte olja, aceton eller liknande. Var försiktig då du drar så att du inte klämmer bakkroppen vilket orsakar att fästingen ”spyr” ut sitt gift under huden på hunden.

Och tänk på att 90% av alla hundar som får i sig borreliabakterien från fästingar blir inte sjuka. TBE är värre för hundar men i stället väldigt sällsynt med cirka ett fall per år.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Camilla

Jag är utbildad Dog Listener av Jan Fennell i England och hjälper människor och deras hundar till en mer harmonisk tillvaro. Kolla gärna in min hemsida: www.hundlyssnaren.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela